Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe worden vinyl platen gemaakt

Proces van Vinylplaten

De naald valt op de plaat. Een zacht gesis en misschien een paar zachte knallen die uit je speakers komen. Na enkele ogenblikken vult muziek de kamer, rijker en warmer dan ooit. Muziekliefhebbers genieten al tientallen jaren van dit ritueel. Helaas kan niet iedereen kan de vraag beantwoorden: “Hoe worden vinylplaten gemaakt?”

In 1877 veranderde Thomas Edison het lot van de muziekindustrie. Toen hij de fonograaf uitvond, het eerste apparaat dat opgenomen muziek kon vastleggen. Hij noemde het zelfs zijn favoriete uitvinding. “Ik hou het meest van de grammofoon… omdat ik van muziek hou,” vertelde Edison aan B.C. Forbes in 1921. De uitvinding van Edison leidde tot de creatie van de grammofoon en in 1931 lanceerde RCA Victor de vinylplaat zoals we die nu kennen.

Snel vooruit naar de 21e eeuw: alleen al in 2021 werden 41,7 miljoen vinylplaten verkocht. Ondanks dat de technologie bijna 100 jaar oud is, gebruiken platenperserijen nog steeds hetzelfde traditionele proces en vaak exact dezelfde machines om vinylplaten te maken als in de jaren zestig.

Wat in de opnamestudio begint, komt op je draaitafel terecht. Van het snijden van een plaat tot het persen van vinyl en meer, we laten je zien hoe een vinylplaat wordt gemaakt.

Stap 1: Muziek opnemen

Het vinylproces begint in een muziekstudio, waar je favoriete muzikanten hun albums en singles opnemen. Moderne opname is het proces van het vastleggen van analoog geluid. Ook de ruwe geluidsgolven van de muziek en het omzetten ervan in digitale audiobestanden. Doorgaans richten studio’s zich tegenwoordig op digitale opnames. Maar soms geven bands er de voorkeur aan om rechtstreeks op analoge tape op te nemen.

Vinyl muziek opnemen

Hoewel het tegenwoordig een zeldzaamheid is,  en dat is al zo sinds de jaren 1950, zijn sommige studio’s gespecialiseerd in volledig analoge direct naar acetaat opname, waardoor artiesten rechtstreeks op een vinylsnijmachine kunnen opnemen. Dat is waar de uitdrukking “een record snijden” werd geboren.

Stap 2: mixen en masteren voor vinylplaten

Nadat de artiesten klaar zijn met opnemen, worden de audiotracks naar geluidstechnici gestuurd voor mixen en masteren.

Mixen omvat het aanpassen van de onbewerkte opname om ervoor te zorgen dat de visie van de band tot leven komt. Om een gebalanceerde mix te krijgen, stemmen geluidstechnici elk audio-instrument en elke vocale take af. Als de artiesten tevreden zijn met het geluid, worden de mixen afgeleverd bij een mastering engineer die de puntjes op de i zet.

Dit is waar het proces verandert voor vinyl versus digitale opnames en cd’s. Mastering-engineers gebruiken een reeks tools om het geluid van elke mix te optimaliseren. Inclusief egalisatie (EQ), compressie, limiting en saturation. Wanneer een band een plaat op vinyl wil uitbrengen, gebruikt de mastering-engineer speciale audiobewerkingstechnieken. Dit om ervoor te zorgen dat de master-opnamen perfect klinken op vinylplaten, die een ander dynamisch bereik bieden dan digitale formaten. Als bands naast een digitale master geen specifieke vinylmaster krijgen, is het resulterende vinyl waarschijnlijk vervormd.

Vinylplaten productie

Stap 3: De masterschijf doorsnijden

Voordat vinylplaten worden vervaardigd, worden de master-opnamen gesneden met behulp van een snijdraaibank – een speciale machine die vooraf opgenomen muziek in blanco master-schijven snijdt.

Net als bij vinylplaten hebben masterdiscs groeven die opgenomen geluid bevatten. Master-schijven zijn echter gemaakt van gelakt aluminium of koper. Wanneer u koper gebruikt, noemen we dit Direct Metal Mastering (DMM) – een soortgelijk proces dat een scherper geluid en nauwkeurigere vinylpersingen produceert.

De technici dragen tijdens het snijproces antistatische kleding en zijden handschoenen om te voorkomen dat deeltjes en vingerafdrukken de masterschijf aantasten. Zelfs het kleinste stofje kan het geluid van een hele partij vinylplaten verpesten.

Wanneer de technicus begint met snijden, snijdt een speciale stylus (of naald) de masteropname in het oppervlak van de schijf. De snijtechnici houden de stylus nauwlettend in de gaten en bewaken het geluidsniveau. Waarom? Om er zeker van te zijn dat de groef correct wordt gesneden. Anders zullen de vinylplaten onvolkomenheden vertonen zoals vervorming of overmatige pops.

Nadat de groeven zijn gesneden, wordt de hoofdschijf geïnspecteerd op gebreken, geserialiseerd en ondertekend door de technicus voordat verder wordt gegaan met de volgende stap.

Stap 4: De stamper maken

De volgende stap in het vinylproces is het maken van stampers. Deze stampers worden gebruikt om de groef van de masteropname in blanco vinylschijven te persen – het iconische medium dat je kent en waar je van houdt.

Eerst worden de masterschijven gecoat met vloeibaar zilver, ondergedompeld in grote vaten met puur nikkel en voorzien van een elektromagnetische lading. Deze stap, bekend als galvaniseren, is specifiek voor het maken van stampers van nitrogelakte masterschijven. Koperen schijven die zijn gesneden via Direct Metal Mastering hoeven niet te worden gegalvaniseerd om platenstempels te produceren.

Nadat de schijven zijn geplateerd, krijgen ze een geëlektrificeerd waterbad gevuld met opgelost nikkel. Het nikkel vult de groeven van de zilveren kant van de masterschijf. Wanneer de schijven uit het bad worden gehaald, scheiden ingenieurs de metaallaag – een spiegelbeeld van de originele hoofdschijf.

De gescheiden laag is de stamper voor het persen van nieuwe vinylplaten. Doorgaans kunnen stampers ongeveer 1500 platen produceren, dus voor vinylpersingen met een groter volume zijn mogelijk meerdere stampers nodig om een volledige productierun te doorlopen.

Ten slotte snijdt de ingenieur het overtollige metaal weg en maakt hij een gat in het midden van de stamper. Nadat de stamper klaar is, worden de platenstickers (ook wel labels genoemd, niet te verwarren met het platenlabel dat het album distribueert) klaargemaakt voor een nieuwe partij vinylplaten.

Stap 5: De vinylplaten laten persen

Nu de stamper is gemaakt en de bedrukte etiketten klaar zijn om te worden gebruikt, is het vinyl eindelijk klaar om te worden geperst.

Eerst worden “vinylkoekjes” gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Zwart is de meest voorkomende kleur voor vinylplaten, maar de kleurenopties zijn in wezen onbeperkt. Met de platenlabels op hun plaats, drukken de stampers de vinylkoekjes onder enorme hitte en druk.

Samen vormen de hitte en druk het vinyl in vorm, waardoor de masteropname – of groef  in het oppervlak van het vinyl wordt gedrukt.

Nadat de platen in vorm zijn geperst, snijden ingenieurs de randen bij en laten ze afkoelen. Door de platen te verpakken zonder ze te laten afkoelen, kunnen ze kromtrekken. Soms als je toch een kromme plaat tegenkomt, zijn er een aantal manieren om dit te verhelpen.

Eindproductie vinylplaten

Stap 6: Testpersingen en eindinspectie

In tegenstelling tot het produceren van cd’s of het digitaal uitbrengen van een album, hebben vinylplaten veel ruimte voor fouten. Daarom is het essentieel dat elke run grondig wordt geïnspecteerd voordat deze naar distributie wordt gestuurd. Naast interne controles bij de platenperserij worden er 5-10 testpersingen verzonden naar de artiest, het platenlabel en andere relevante belanghebbenden.

Degenen die deze persingen ontvangen, luisteren naar elk exemplaar van de testpersing en volgen een checklist, meestal verstrekt door de perserij om ervoor te zorgen dat de platen klaar zijn voor een volledige productierun. 

Checklist

  • Luisteren naar consistente pops: het is niet ongebruikelijk dat een kopie van een plaat enkele pops heeft, vooral de eerste persingen op een bepaalde stamper. Het is echter zorgwekkend als elk exemplaar van de testpersing op exact dezelfde plaats een pop heeft. Dit is een teken dat de stempel- of masterschijf een onvolkomenheid heeft.
  • Extreme vervorming: de eerste 30 persingen van een willekeurige stamper hebben meer kans op een beetje extra vervorming, en daarom worden ze meestal gerecycled in plaats van verkocht. Als er echter veel vervorming is, is dit een teken dat de muziek niet goed is gemasterd voor vinyl.
  • Overige informatie: Staan de nummers in de juiste volgorde? Staan alle nummers daadwerkelijk op het album? Komt de informatie op de sticker en de albumhoes overeen met de tracklist? Is het catalogusnummer (vaak direct in het vinyl gedrukt) correct? Dit is je laatste kans om die fouten te corrigeren.

Nadat de proefpersing is goedgekeurd, begint de vinylfabriek met de massaproductie van de hele oplage. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de platen klaar zijn voor distributie – het hangt allemaal af van de capaciteit en werklast van de perserij.

Nadat de productierun is voltooid, worden de platen afgeleverd bij de distributeur, meestal het platenlabel of de artiest. Het enige wat nu nog moet gebeuren is  ze op sturen naar RevinRecords en die leveren bij jou in de buurt!

Vinyl platen maken

Inhoudsopgave