Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gekleurde Vinyl platen: Een Kleurrijke Manier van Muziek Luisteren

Vinyl platen hebben de afgelopen jaren een sterke comeback gemaakt. Steeds meer mensen kiezen voor deze nostalgische manier van muziek luisteren, vanwege de warme klank en het authentieke gevoel dat het geeft. Maar wist je dat er ook gekleurde vinyl platen bestaan? Deze platen voegen niet alleen een kleurrijke twist toe aan je vinyl collectie, maar ze bieden ook andere voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op gekleurd vinyl  en waarom je ze zou moeten overwegen.

Wat zijn gekleurde vinyl platen?

Gekleurde vinyl platen zijn vinyl platen die zijn gemaakt met toevoeging van kleurstof aan het vinyl. Hierdoor krijgt de plaat een unieke kleur, variërend van lichtroze tot felblauw en alles daartussenin. De kleurstof wordt tijdens het productieproces gemengd met het vinyl, waardoor de kleur gelijkmatig verdeeld wordt over de hele plaat.

Gekleurde vinyl platen

 

Geschiedenis van gekleurd vinyl

Gekleurd vinyl  bestaat al sinds de jaren ’60, maar ze werden pas echt populair in de jaren  ’70. Destijds werden ze voornamelijk gebruikt voor singles en EP’s, en waren ze meestal rood, blauw of geel. In de jaren ’80 en ’90 werden vinyl platen minder populair, maar sinds de opkomst van de vinyl revival zijn ze weer helemaal terug.

Productieproces van gekleurd vinyl

Het productieproces van gekleurd vinyl is vrijwel hetzelfde als dat van gewone vinyl platen. Het enige verschil is dat er kleurstof aan het vinyl wordt toegevoegd voordat het geperst wordt. De kleurstof wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd, zodat de kwaliteit van het geluid niet aangetast wordt. Na het persen wordt de plaat net als gewone vinyl platen gereinigd en verpakt.

Gekleurde vinyl platen

 

Voor- en nadelen van gekleurde vinyl platen

Voordelen

Een ander voordeel van gekleurde vinyl platen is dat ze vaak in gelimiteerde oplages worden uitgebracht, wat ze waardevol maakt voor verzamelaars. Bovendien kunnen gekleurde platen gemakkelijk worden herkend tussen andere vinyl platen, waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn in een grote verzameling. Ook kunnen de kleuren van de platen thematisch passen bij het album of de artiest, wat het nog specialer maakt om ze te bezitten.

Nadelen

Een potentieel nadeel van gekleurde platen is dat de geluidskwaliteit minder kan zijn dan die van gewone vinyl platen. Dit komt omdat het toevoegen van kleurstof het vinyl zachter maakt, waardoor het gevoeliger wordt voor oppervlakkige krassen en ruis. Ook kunnen bepaalde kleurstoffen de groeven van de plaat verstoppen, wat de geluidskwaliteit kan beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn bij het kiezen van vinyl platen en er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het geluid nog steeds goed is. (Dit was voornamelijk vroeger, tegenwoordig is dit niet meer het geval).

 

Populaire kleuren en patronen van gekleurde vinyl platen

Er zijn talloze kleuren en patronen waarin gekleurd vinyl  verkrijgbaar is. Sommige populaire kleuren zijn bijvoorbeeld doorzichtig, rood, blauw en groen, terwijl andere platen meerdere kleuren of een patroon hebben. Ook zijn er platen die glinsteren of oplichten in het donker. De keuze aan kleuren en patronen is enorm en er is voor iedereen wel iets te vinden.

Gekleurde vinyl platen

 

Gekleurde vinyl platen als verzamelobjecten

Vanwege hun beperkte oplages en unieke uiterlijk is gekleurd vinyl populair onder verzamelaars. Sommige platen kunnen zelfs duizenden euro’s waard zijn, afhankelijk van hun zeldzaamheid en populariteit. Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van gekleurd vinyl, is het belangrijk om je goed te informeren over de waarde en authenticiteit van de platen.

Hoe zorg je goed voor gekleurd vinyl?

Om ervoor te zorgen dat je gekleurde vinyl platen in goede conditie blijven, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Bewaar ze bijvoorbeeld op een koele en droge plek, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Gebruik ook een goede platenspeler en zorg dat de naald schoon is voordat je de plaat afspeelt. Bij het schoonmaken van de platen gebruik je het best een zachte doek en speciale reinigingsvloeistof.

Waar kun je gekleurd vinyl kopen?

Gekleurd vinyl  is tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden bij gespecialiseerde platenzaken, maar ook via onze online platenzaak. Let er wel op dat je bij betrouwbare verkopers koopt en dat de staat van de plaat goed is voordat je tot aankoop overgaat.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van de specifieke plaat en de vraag ernaar. Sommige gekleurde vinyl platen zijn zeldzaam en kunnen duurder zijn dan gewone vinyl platen, terwijl andere platen ongeveer dezelfde prijs hebben.

Ja, in principe kan elke vinyl plaat gekleurd worden. Het is echter aan de platenmaatschappij of artiest om te beslissen of ze ervoor kiezen om een plaat in een gekleurde versie uit te brengen.

Ja, het toevoegen van kleurstof kan de geluidskwaliteit verminderen omdat het vinyl zachter wordt en gevoeliger wordt voor krassen en ruis. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn bij het kiezen van gekleurde vinyl platen en er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het geluid nog steeds goed is.

Ja, gekleurde vinyl platen zijn populair onder verzamelaars vanwege hun unieke uiterlijk en gelimiteerde oplages. Sommige platen kunnen zelfs duizenden euro’s waard zijn.

Er zijn verschillende websites en boeken beschikbaar die informatie geven over de waarde van gekleurde vinyl platen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de waarde afhankelijk is van verschillende factoren en dat het altijd goed is om je eigen onderzoek te doen voordat je tot aankoop overgaat.

Conclusie

Gekleurd vinyl is een geweldige toevoeging aan elke vinyl collectie vanwege hun unieke uiterlijk en gelimiteerde oplages. Hoewel de geluidskwaliteit soms minder kan zijn dan die van gewone vinyl platen, is het de moeite waard om te investeren in een paar gekleurde exemplaren als je een fan bent van een bepaalde artiest of album. Verzamelaars kunnen ook hun hart ophalen aan het jagen op zeldzame gekleurde platen. Het is belangrijk om ze goed te onderhouden en kritisch te zijn bij het kopen van platen, maar met de juiste zorg kunnen ze nog jarenlang meegaan.

Gekleurde vinyl platen

Inhoudsopgave